2 bin yıllık tarih canlanıyor: Antik Roma Stadion’u yeniden hayat bulacak
Bolu’da, Hisar Tepesi Mevkisinde Antik Stadion Yapısı Gün Yüzüne Çıkarıldı
Bolu’nun Büyükcami Mahallesi’nde bulunan Hisar Tepesi mevkisinde, 2008 yılında yapılan kazı çalışmalarında Roma Dönemi’ne ait bir antik stadion yapısı ortaya çıkarıldı. Milattan sonra 2’nci ve 3’üncü yıllarına tarihlenen antik yapının 94,5 metre uzunluğundaki basamakları, detaylı kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca yapının ışıklandırılması da tamamlandı ve şimdi restorasyon çalışmaları ile arkeopark projesi için adımlar atılıyor.
‘Hatıra ve Güzel Bir Şey Sunmak Amacıyla Yapılmış’
Bolu Müze Müdürü Atılgan Kaya, antik stadion hakkında yaptığı açıklamada, Bolu Antik Stadion kalıntısının Batı Karadeniz bölgesinin en önemli anıtsal yapılarından biri olduğunu belirtti. Kaya, stadionun Hadrian dönemine ait olduğunu ve Claudiopolis Bolu antik kentini ziyaret eden Hadrianus’a hatıra ve güzel bir eser sunmak amacıyla inşa edildiğini dile getirdi.
‘Yapının Ayakta Kalan Tüm Alanını Ortaya Çıkardık’
Kazı çalışmaları hakkında konuşan Kaya, antik yapıdaki çalışmaların sona yaklaştığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle yapılan yoğun çalışmalar sonucu yapılan kazılarla yapının tamamının ortaya çıkarıldığını ve önümüzdeki sezon kazı çalışmalarının tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
‘Bir Cazibe Merkezi Haline Getirmek İstiyoruz’
Bölgede restorasyon çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Kaya, yapılan planlar dahilinde bir arkeopark projesinin hayata geçirilmesinin planlandığını aktardı. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu bölgenin turizme kazandırılması ve bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedeflendiğini belirtti.
3’te 1’lik Bir Oranı Geriye Kalmış
Bolu Müze Müdürlüğü Arkeologu Hakan Ulutürk ise yapılan kazı çalışmalarında yapının yaklaşık olarak 3’te 1’lik kısmının gün yüzüne çıkarıldığını ve geriye kalan kısımların restorasyon çalışmalarıyla tamamlanacağını belirtti. Yapının at nalı şeklinde bir kıvrıma sahip olduğu ve tamamlandığında bölgenin en önemli kültürel miraslarından biri haline geleceği vurgulandı.