Grip ve soğuk algınlığı ondan korkuyor! C vitaminiyle tüketilince ikiye katlayan fayda
Soğuk algınlığı, grip, kuru öksürük ve burun akıntısı kışın en çok şikayet ettiğimiz can sıkıcı durumlardan biri. Özellikle kışın sık görülen hastalıklara karşı alacağınız besin ve takviyeler işe şöyle:
C vitamini
Kemikleri güçlendiren ve yaraların iyileşmesini hızlandıran C vitamini hücrelerin ve damar sağlığının korunmasını da sağlıyor. Uzmanlar özellikle 19 ila 64 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık 40 mg C vitaminine ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Muz ve turunçgiller içeriğinde yüksek oranda C vitamini barındırıyor.
D vitamini
Güneş girmeyen eve doktor girer atasözünü uzmanlar da tasdikliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, sağlıklı bir beden ve ruh sağlığı için vazgeçilmez olan D vitamini kalsiyum ve fosfatın emilimini de katkı sağlıyor.
Bilimsel bir dergide yayınlanan çalışma D vitaminin bağışıklık sistemiyle yakından ilişkili olan bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağladığını ortaya koydu. D vitamini tüm bunların yanı sıra solunum sistemi rahatsızlıklarından koruyor.
En önemli D vitamini kaynaklarından biri Güneş ışığı. Bunun haricinde D vitamini, takviyeli sütler, özel tahıllar ve yağlı balıklardan da alınabilir. 19 yaş ve üstündekiler için 15 mikrogram, 70 yaş üstündekiler içinse 20 mikrogram D vitamini gerekli.
B6 vitamini
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve artan grip vakaları için sağlıklı bir sinir ve bağışıklık sistemi olmazsa olmazlardan. Bu sebeple B6 vitamini de aldığımız besinlerin enerjiye dönüşmesine yardımcı oluyor. B6 eksikliğinde ise yorgunluk ve depresyon gözlemlenebiliyor.
Muz, ton balığı ve somonun yanı sıra baklagiller, sığır eti, fındık ve tam tahıllar yüksek oranda B6 içeriyor. 50 yaş ve altındakiler için 1,3 mg, 50 yaşından sonraysa kadınlar için 1,5 mg ve erkekler için 1,7 mg B6 vitamini gerekli.
Çinko
Özellikle soğuk havalardan kaynaklanan ciltte kuruluk, egzama vb. bcilt problemleri için çinko vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmesinin yanı sıra iyi bir uykuyu da destekliyor. Akne ve iltihaplanmalara karşı koruma sağlayan çinko bağışıklığı ve metabolizmayı iyileştiriyor.
Omega-3
Kalp hastalıkları, kan pıhtılaşması, bazı kanser türlerini önlemeye ve Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olan omega-3 cildin bağışıklık sistemini destelemekte de önemli bir görev üstleniyor. En iyi omega-3 kaynağı olan balığı özellikle kalp hastalığı geçmişi olan bireylerin haftada iki porsiyon tüketmesi gerekiyor.
Demir
Kandaki oksijenin taşınmasını sağlayan ve besinlerden enerji elde eden hemoglobin proteini için demir hayati önem taşıyor. Enerjiyi artırmasının yanı sıra eksikliği ise diyabet ve kanser riskini artırıyor. Erkekler için önerilen günlük demir miktarı 8,7 miligramken, regl dönemindeki kadınlar için bu miktar 14,8 miligrama çıkıyor.