İstikrarlı TL’nin sonuna mı gelindi?

Posted by

Yerel seçimlerin ardından döviz kurlarında oldukça sakin bir seyir izleniyor. Nitekim bu sakinlik Merkez Bankası’nın da yerel seçim sonrasında swap hariç net rezervini 77 milyar dolar artırmasını sağladı. Bu yıl dolar/TL yüzde 11,42, Euro/TL ise yüzde 7,23, 31 Mart sonrasında yaklaşık üç ayda ise dolar/TL sadece yüzde 1,4, Euro/TL ise yüzde 0,31 yükseldi. Ekonomistler bir süredir istikrarlı olan TL’nin döviz kurları karşısında yakın vadede bir düzeltme yaşayabileceğini ancak ardından sonbahara kadar daha düşük bir kurla istikrar yoluna dönmesini bekliyor.

Uzmanlara göre TL’yi kontrol altında tutmak son 1 yıldır Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesindeki en önemli araçlardan biri oldu. Merkez Bankası TL’nin değer kaybetmesine izin verdiği dönemler de yaşadı ki bu geçen yıl genel seçimler sonrasında hızlı gerçekleşti, yakın dönemde ise yani son iki aydır oldukça istikrarlı bir TL ile karşı karşıyayız. Hatta ekonomistlere göre bu dönem ‘aşırı istikrarlı’ olarak geçirildi. Merkez Bankası reel efektif döviz kuru verileri de reel efektif döviz kurunun Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyesinde olduğunu ortaya koydu. Bu durum Türk ihraç mallarını ve turizm fiyatlarını pahalı hale getirdi ancak Türkiye’ye döviz girişi açısından umut verici zamanlar yaşanıyor. Ancak uzmanlar yakın vadede dövizde bir düzeltme yaşanabileceğini ama bunun ardından yeniden istikrar kazanan bir TL olacağını öngörüyor. Nitekim Merkez Bankası da reel değerli TL söylemini sık sık dillendiriyor.

İstikrarlı TL dönemi Merkez Bankası’nın rezerv biriktirmesi için de oldukça elverişli zamanlar yaşanmasını sağladı. Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net rezervi yerel seçim sonrası geçen yaklaşık üç ayda yaklaşık 77 milyar dolar artışla 11 milyar dolara yükseldi.

5 MİLYAR DOLAR ARTTI

Swap hariç net rezerv dört yıl aranın ardından ilk kez 31 Mayıs haftasında 1.5 milyar dolarla pozitife geçerken, 7 Haziran haftasında 5.9 milyar dolara yükselmişti. Bankacıların hesaplamasına göre 14 Haziran ile biten geçen haftaki değişimi 5 milyar dolar artış oldu.

Bankacıların yaptığı hesaplamaların gösterdiğine göre swap hariç net rezervde yerel seçim sonrası geçen 11 haftada yaşanan artışı da yaklaşık 77 milyar dolar oldu. Verilere göre swap hariç net rezerv yerel seçim öncesi 29 Mart’ta -65.5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyedeydi.

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB’nin net uluslararası rezervleri geçen hafta yaklaşık 0.5 milyar dolar azalışla 47 milyar dolara geriledi. Toplam rezervin ise tarihi zirvede 146 milyar doların hemen üzerinde yatay kaldığı hesaplandı.

Yerel seçim sonrasında TL’deki istikrara önemli bir katkı da yabancı yatırımcıların TL tahvillere hızlı girişinden geldi. Merkez Bankası verilerine göre seçim sonrasında 7 Haziran ile biten hafta itibariyle devlet tahvillerinde 8 milyar dolarlık net alım yaptı. Böylece 20 Mart 2020’den sonra ilk kez yabancı yatırımcıların toplam tahvil stokundaki payı yüzde 7’yi aştı, yüzde 7,02’ye yükseldi. Öte yandan yabancının yerel seçimden bu yana hisseden net çıkışı ise 711.9 milyon dolar oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir