Her Bakımdan Zorlayıcı Geçen Regl Dönemi ve Mental Sağlık Arasındaki Önemli Bağlantı

Halihazırda zorlayıcı geçen regl dönemi, psikolojik anlamda da etkilere sahip. Peki regl ile mental sağlık arasındaki bağlantı nedir? Öğrenelim ?

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/alicebro…

Dürüst konuşalım: Keyifsiz veya aksi hissettiğinizde “Regl misin?” sorusu kadar siniri ikiye katlayan başka şey yok.

Zaten reglin fiziksel etkileri ile baş etmek epey zor: Şişkinlik, memelerde hassasiyet, ağrı ve kramplar gündelik hayatı adeta askıya alıyor.

Ancak regl döneminiz ayrıca mental sağlığınız ile de bağlantılı. Mental sağlığınıza dikkat etmek, regl döneminizde de değişikliklere yol açabilir.

Regl olan insanların yüzde 90’ının regl döneminde semptomları gördükleri biliniyor.

Birçok kadın premenstrüel sendrom (PMS), yani adet öncesi gerginlik yaşıyor. Bu, endişeli, gergin ve sinirli hissetmenize yol açabiliyor.

Adet döngünüz reglinizin ilk günü başlar ve östrojen ile projesteron seviyeniz düşük olur.

Düşük seviyede östrojenin beyninizin salgıladığı kimyasallar üzerinde etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda düşük östrojenin, serotonin (mutluluk) hormonunun az salgılanmasına yol açtığı görüldü.

Adet döngünüzde yaşadığınız hormonsal değişimlerin mental sağlığınız üzerinde etkisi var ancak mental sağlığınızın da adet döngünüz üzerinde etkisi var…

Mesela stres reglinizi kısaltabilir veya tümden kesebilir. Ayrıca daha ağrılı geçmesine de sebep olabilir.

Yapılan bir araştırmada, stres ve ağrılı regl dönemi arasındaki bağlantı keşfedildi: Stresli kadınlar, iki kat ağrılı regl dönemi geçiriyor.

Aynı çalışma stresli işlerde çalışan kadınların regl döneminin normale kıyasla daha kısa sürdüğünü de kanıtladı.

Stresli zamanlarınızda reglinizin geciktiğinin ya da normale kıyasla daha kısa sürdüğünü ya da o ay hiç regl olmamayı deneyimleyebilirsiniz.

Döngünüzdeki herhangi bir değişiklikten şüpheleniyorsanız veya hep çok ağrılı geçiyorsa, en sağlıklısı her zaman bir doktora başvurmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x