İsrail yalanlıyor ama bu ilk hastane vukuatı değil

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği saldırı bütün dünyada nefretle karşılanırken, İsrail ordusu saldırının kendilerini tarafından yapılmadığı öne sürdü. Hastane’nin İslami Cihad tarafından vurulduğunu iddia ederek bunu kanıtladığını ileri sürdüğü bir radar haritası grafiği paylaştı.

İsrail ordusu, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Filistinli İslami Cihad grubunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nden attığı bir roketin menziline ulaşmakta başarısız olup kısa mesafedeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne isabet ettiğini savundu. İsrail ordusu radar sistemlerine dayandığı öne sürdüğü harita grafiğinin, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden fırlatılan roket güzergahlarını kanıtladığını iddia etti.

İslami Cihad Hareketi de El-Ehli Baptist Hastanesini bombaladıkları yönündeki İsrail iddialarını yalanlayarak, bunun “asılsız olduğunu” belirtti. Hareketten yapılan yazılı açıklamada, “İslami Cihad, Gazze’deki diğer direniş güçleri gibi ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır.”ifadelerine yer verildi.

HASTANELER DEFALARCA HEDEF OLMUŞTU

İsrail bu saldırıyı kendisinin yapmadığını öne sürse de daha önceki yıllarda Filistin’deki bir çok hastane İsrail’in hedefi olmuştu.

2014 yılında Gazze’nin tek rehabilitasyon hastanesi olan El Vefa Rehabilitasyon Hastanesi’ne de roketli saldırıda bulunulmuştu. Hastane peş peşe saldırıların ardından yerle bir olmuştu. Yine 2014’de İsrail topçu birlikleri Gazze’deki Şuheda el-Aksa Hastanesi’ne de saldırı düzenlemişti. Saldırıda 4 kişi yaşamını yitirirken onlarca kişi de yaralanmıştı.

27 Ekim 2018’de yine İsrail saldırılarında Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’ne de roketli saldırı düzenlenmişti. Beit Hanoun Hastanesi de düzenlenen saldırılarda ağır hasar alırken, Hala Al Swake Sağlık Merkezi de tamamen yıkılmıştı.

İsrail’in temmuz 2023’de Batı Şeria Cenin kentindeki devlet hastanesine yaptığı saldırıda da üç Filistinli yaralanmıştı. Yine Gazze’deki Ürdün Sahra Hastanesi ve Kerame Hastanesi de İsrail’in saldırılarında ağır hasar alan sağlık kuruluşları olmuştu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x